ژاپن در چارچوب توافقی جدید با ایالات متحده، بسته ای ۵۵۰میلیارد دلاری شامل وام و سرمایه گذاری مشترک را به صنایع استراتژیک آمریکا اختصاص داده است.
تین نیوز |
ژاپن در چارچوب توافقی جدید با ایالات متحده، بسته ای ۵۵۰میلیارد دلاری شامل وام و سرمایه گذاری مشترک را به صنایع استراتژیک آمریکا اختصاص داده است. در مقابل، آمریکا امتیازاتی از جمله کاهش تعرفه واردات خودرو های ژاپنی و معافیت توکیو از تعرفه های جدید بر برخی کالا ها را ارائه خواهد داد.
به گزارش تین نیوز به نقل از روزنامه اقتصاد سرآمد، این در حالی است که برخی رسانه ها توافق جدید صورت گرفته میان این دو کشور را اقدامی جدید جهت راه اندازی صندوقی برای احیای صنعت کشتی سازی قلمداد می کنند. اوایل خردادماه سال جاری بود که رسانه ها گزارش دادند، توکیو و واشنگتن به دنبال راه اندازی صندوقی برای احیای صنعت کشتی سازی هستند؛ طرحی که براساس آن، یاردهای کشتی سازی ژاپن ساخت کشتی های حمل خودرو و حامل های گاز طبیعی مایع را در دستور کار قرار داده و در عین حال، در یاردهای کشتی سازی ایالات متحده نیز سرمایه گذاری خواهند کرد.
نخستین روز از مردادماه بود که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده از توافق تجاری جدید با ژاپن به عنوان بزرگ ترین معامله ای که تاکنون انجام شده است یاد کرد و گفت: براساس این توافق، توکیو ۵۵۰میلیارد دلار در اقتصاد آمریکا سرمایه گذاری خواهد کرد. آنطور که خبرگزاری رویترز گزارش داده، ترامپ با بیان اینکه توکیو ۹۰درصد سود حاصل از این سرمایه گذاری را دریافت خواهد کرد، در رسانه اجتماعی خود موسوم به تروث سوشال نوشت: این توافق منحصربه فرد صدها هزار شغل در آمریکا ایجاد خواهد کرد و براساس آن، ژاپن بازار خود را به روی کالاهای آمریکایی از جمله خودرو، کامیون، برنج و سایر محصولات کشاورزی باز خواهد کرد. او همچنین با اشاره به اینکه براساس مفاد این توافق، ایالات متحده تعرفه ای ۱۵درصدی بر کالاهای وارداتی از ژاپن اعمال خواهد کرد، این تعرفه را «تعرفه متقابل» نامید و آن را بخشی از تلاش برای اصلاح عدم توازن تجاری میان دو کشور دانست.
خبرگزاری سی ان ان نیز درباره توافق تجاری صورت گرفته میان ایالات متحده آمریکا و ژاپن در گزارشی نوشت؛ براساس این توافق، شرکت ها در آمریکا بابت کالاهای وارداتی از ژاپن، تعرفه ای متقابل به میزان ۱۵ درصد پرداخت خواهند کرد که این ۱۵ درصد شامل خودروها و قطعات خودرو نیز خواهد شد. نکته مهم و جالب توجه در این است که از ماه آوریل، کشورهای صادرکننده خودرو با تعرفه ۲۵درصدی برای صادرات بخش خودرو مواجه بوده اند، به آن معنی که تعرفه ۱۵درصدی از برتری ژاپن نسبت به دیگر صادرکنندگان عمده خودرو حکایت دارد.
ژاپنی ها و آمریکایی ها چه می گویند؟
رایوسی آکازاوا، مذاکره کننده ارشد تعرفه های ژاپن، پیش تر اعلام کرده بود که برای گفت وگوهای بیشتر به پایتخت آمریکا سفر می کند تا از توافقی در راستای منافع دو کشور اطمینان حاصل کند. وی افزود: قصد دارم فعالانه به دنبال توافقی باشم که برای هر دو کشور ژاپن و ایالات متحده مفید باشد، در عین حال که از منافع ملی ژاپن محافظت می کنیم. در توکیو نیز شیگرو ایشیبا، نخست وزیر ژاپن این توافق تعرفه ای را «کمترین عددی که تاکنون برای کشوری با مازاد تجاری در برابر آمریکا به دست آمده» توصیف کرد و افزود: دولت جزئیات توافق را «با دقت بررسی خواهد کرد». پس از اعلام توافق تجاری میان آمریکا و ژاپن، دلار در معاملات روز چهارشنبه بازار جهانی اندکی تضعیف شد و ارزش ین ژاپن نیز نوسان کرد. این اظهارات در حالی مطرح می شود که آکازاوا در شهر اوزاکا میزبان هیات آمریکایی به سرپرستی اسکات بسنت، وزیر خزانه داری آمریکا در مراسم روز ملی ایالات متحده در نمایشگاه جهانی ۲۰۲۵ بود. به گفته آکازاوا، وی در این دیدار درباره تعرفه ها با بسنت مذاکره نکرده است.
کرولاین لیویت، سخنگوی کاخ سفید نیز ضمن تأیید این توافق اعلام کرد که این سرمایه گذاری با صلاح دید رئیس جمهور آمریکا در بخش هایی چون انرژی، نیمه هادی ها، مواد معدنی حیاتی، داروسازی و کشتی سازی هزینه خواهد شد. جان فیلان، وزیر نیروی دریایی ایالات متحده نیز تأکید کرد: این توافق در جریان سفر آوریل وی به ژاپن شکل گرفت و نشان داد که دیدگاه مقامات ژاپنی درباره اهمیت توسعه ظرفیت کشتیرانی خارج از چین با مواضع واشنگتن همسو است. وی افزود: آمریکا به دنبال افزایش ظرفیت کشتی سازی خارج از چین است و در این مسیر از توانمندی های ژاپن و کره جنوبی در صنایع استراتژیک دریایی از جمله ساخت کشتی های یخ شکن و کشتی های حمل گاز طبیعی مایع (LNG) بهره خواهد گرفت. ژاپن نیز قصد دارد برای اجرای این پروژه ها از همکاری کره جنوبی استفاده کند.
برنامه تاسیس صندوق احیای کشتی سازی
پیش از این اعلام شده بود که دولت ژاپن به زودی دستورالعمل جدید و مهمی در حوزه کشتی سازی صادر خواهد کرد؛ هدف از این دستورالعمل، احیای صنعتی است که زمانی در جهان پیشتاز بود. این کشور در نظر دارد از ظرفیت یارد های کشتی سازی به عنوان یک برگ برنده در مذاکرات تجاری با دولت دونالد ترامپ استفاده کند. براساس گزارش کانتینرنیوز، توکیو با بهره گیری از «قانون ارتقای امنیت اقتصادی» مصوب سال۲۰۲۰ میلادی، قصد دارد اسکله ها و یارد های کشتی سازی و تعمیراتی غیرفعال را احیا کرده و از ساخت تأسیسات جدید کشتی سازی در داخل و خارج از کشور حمایت کند. در همین راستا، ژاپن و ایالات متحده در آستانه تأسیس یک صندوق مشترک احیای کشتی سازی هستند. براساس طرح این صندوق، یارد های کشتی سازی ژاپن اقدام به ساخت کشتی های حمل خودرو و حامل های گاز طبیعی مایع و در عین حال، در یارد های کشتی سازی ایالات متحده نیز سرمایه گذاری خواهند کرد.
این دو کشور همچنین در حال مذاکره درباره ساخت کشتی های اقیانوس پیما، یخ شکن ها و نیز ایجاد یک زنجیره تأمین دریایی مشترک بین ژاپن و آمریکا هستند؛ زنجیره ای که وابسته به چین نباشد. در حال حاضر، چین حدود ۷۰درصد از ظرفیت کشتی سازی جهان و نزدیک به ۹۰درصد از ظرفیت تعمیر کشتی ها را در اختیار دارد. این در حالی است که سهم ژاپن از صنعت کشتی سازی که در اوایل دهه۱۹۹۰ میلادی حدود ۵۰درصد بود، اکنون به حدود ۱۰درصد کاهش یافته است. این گزارش می افزاید: ژاپن و کره جنوبی طی ماه های اخیر نشست های متعددی با مقامات آمریکایی برگزار کرده اند تا از سلطه دریایی چین فاصله بگیرند. گفتنی است در ماه اکتبر ۲۰۲۵ میلادی، دولت ترامپ قصد دارد افزایش هزینه های بندری برای بارگیری کشتی هایی که مرتبط با چین هستند را تصویب کند؛ اقدامی که بخشی از مجموعه سیاست های آمریکا برای مهار قدرت دریایی فزاینده چین به شمار می رود.
فرمان ترامپ برای احیای کشتی سازی
برخی رسانه ها گزارش دادند که توافق تجاری جدید میان ژاپن و ایالات متحده آمریکا جهت سرمایه گذاری در صنایع استراتژیک، پس از آن نهایی شد که شرکت هانوا اوشن کره جنوبی برای ساخت یک کشتی حمل گاز طبیعی مایع با کشتی سازی هانوا فیلادلفیا در آمریکا همکاری کرد. این کشتی نخستین سفارش LNG از سوی ایالات متحده در ۵۰سال گذشته خواهد بود و برای بازار صادرات LNG طراحی شده است. همچنین براساس برنامه ریزی، بخش عمده ساخت این کشتی توسط هانوا اوشن کره جنوبی انجام می شود و کشتی سازی هانوا فیلادلفیا مسئولیت انطباق با مقررات ایالات متحده و صدور گواهینامه های ایمنی را برعهده خواهد داشت.
دولت ترامپ در آوریل۲۰۲۵ فرمان اجرایی برای احیای صنعت کشتی سازی آمریکا صادر کرد و کهنه سربازان نظامی نیز طرح قانون «نجات کارخانه های کشتی سازی» را در مارس۲۰۲۵ ارائه دادند. بااین حال، صنعت کشتی سازی آمریکا با چالش های عمیق ساختاری نظیر کمبود سرمایه گذاری، تجاوز از بودجه، تأخیر در تحویل و ضعف زیرساخت های صنعتی مواجه است. این رقابت همچنین به مناطق جدیدی نظیر قطب شمال گسترش یافته که چین سه یخ شکن جدید مستقر کرده در حالی که آمریکا طرح خرید ۴۰یخ شکن بزرگ را اعلام کرده است. اهمیت این موضوع در آن است که کنترل صنعت کشتی سازی نه تنها بر قدرت اقتصادی، بلکه بر توانمندی های دفاعی، کنترل مسیرهای تجاری و جایگاه ژئوپلیتیک در مناطق حساس نظیر اقیانوس های هند و آرام تأثیر مستقیم دارد و آینده نظم قدرت جهانی را تعیین خواهد کرد.
بلاگ خبری مکران آریا دریا