با توجه به تحولات صنعت کشتی سازی و افزایش تقاضا برای نوسازی ناوگان دریایی، انتظار می رود چین، بزرگ ترین کشتی ساز جهان از نظر سهم بازار، با موج جدیدی از سفارش ها مواجه شود.
تین نیوز |
با توجه به تحولات صنعت کشتی سازی و افزایش تقاضا برای نوسازی ناوگان دریایی، انتظار می رود چین، بزرگ ترین کشتی ساز جهان از نظر سهم بازار، با موج جدیدی از سفارش ها مواجه شود.
به گزارش تین نیوز به نقل از اندیشکده پیشرفت دریایی به نقل از ساوت چاینا مورنینگ پست، در سال های پیش رو تقاضا برای ساخت کشتی های جدید رشد چشمگیری خواهد داشت؛ چرا که شرکت های کشتیرانی برای جایگزینی ناوگان قدیمی و انطباق با مقررات سخت گیرانه زیست محیطی، ناگزیر به سفارش کشتی های مدرن هستند. چین در این میان به عنوان اصلی ترین بهره مند این روند معرفی شده، در حالی که کره جنوبی، رقیب سنتی آن، رویکردی محتاطانه با تمرکز بر پروژه های سودآور و قابل اطمینان اتخاذ کرده است.
در دو سال گذشته، برخی کارخانه های کشتی سازی که در چین تعطیل شده بودند، فعالیت خود را از سر گرفته و مجدداً سفارش جذب کرده اند. بخش عمده ای از کشتی هایی که قابلیت جایگزینی دارند، کشتی های فله بر هستند که عمدتاً توسط کارخانه های چینی تولید می شوند.
بر اساس آمار، در اکتبر ۲۰۲۴، تقاضای جهانی برای کشتی های کانتینری جدید به بالاترین سطح خود از سه ماهه دوم سال ۲۰۲۱ رسید؛ زمانی که آخرین موج بزرگ کشتی سازی جهانی به اوج خود رسیده بود.
افزایش تقاضا برای کشتی های جدید، تا حد زیادی ناشی از اجرای مقررات سازمان بین المللی دریانوردی در ژانویه ۲۰۲۳ است. بر اساس این مقررات، کشتی ها ملزم به محاسبه و گزارش شاخص بهره وری انرژی و شدت کربن خود برای کاهش آلودگی هستند.
رونق پیشین صنعت کشتی سازی جهانی در سال های ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۸، عمدتاً ناشی از رشد سریع اقتصادی چین و گسترش تجارت جهانی بود، اما این صنعت پس از بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ دچار افت شد. با این حال، چین در همان دوره به یک بازیگر کلیدی در عرصه جهانی کشتی سازی بدل شد و توانست در زمینه تولید کشتی های کانتینری، فله بر، نفتکش و حامل های گاز طبیعی مایع (LNG) به جایگاه برتر دست یابد.
تا سپتامبر ۲۰۲۴، چین با در اختیار داشتن ۸۶ درصد از کل سفارش های جهانی کشتی های جدید، پیشتاز بازار بود و کره جنوبی با ۱۲ درصد در رتبه دوم قرار داشت. همچنین چین موفق شده بود ۵۵ درصد از سفارش های معوق جهانی را جذب کند، در حالی که سهم کره جنوبی ۲۶ درصد اعلام شد.
موفقیت چین در این حوزه، به عواملی همچون ظرفیت بالای تولید، نیروی کار متخصص، سرمایه گذاری در فناوری های نوین و ارائه ضمانت های مالی دولتی نسبت داده می شود. هزینه نیروی کار در چین حدود ۵۰ درصد کمتر از کره جنوبی یا ژاپن است و شرکت های چینی از مزیت دسترسی به فولاد ارزان بهره مندند. علاوه بر این، دولت چین با ارائه ضمانت های بازپرداخت برای برخی کلاس های خاص کشتی، فشار مالی بر تولیدکنندگان را کاهش داده است.
با وجود کاهش سهم بازار کره جنوبی در چهار سال گذشته، کشتی سازان این کشور همچنان در زمینه ساخت کشتی های پیشرفته، به ویژه حامل های LNG، پیشرو محسوب می شوند.
شایان ذکر است که در حالی که کشتی سازی سهم بیشتری از کل صادرات کره جنوبی را در مقایسه با چین و ژاپن تشکیل می دهد، در چین بخش عمده سفارش ها مربوط به بازار داخلی است.
بلاگ خبری مکران آریا دریا