حمل، تخلیه و بارگیری و نگهداری کالاهای خطرناک برای حیات زمین و دریا و فضا نه تنها مصلحت بردار نیستند، بلکه به هیچ وجه عملیات با آنها اصلا قابل ریسک نیست.
تین نیوز |
پرویز باورصاد: دنیای خارج تجاری تولید، خرید و فروشنده کالا، یک صنعت بین المللی متشکل از ده ها جز و بلکه صدها جز استراتژیک جهانی است. از جمله انجمن های حمل کنندگان دریایی، جوامع دریاییان، جوامع بندری، جوامع کشتی سازان، فرستندگان، حق العمل کاران و صاحبان بار جهانی (shipper, owners & forwarders)، سازمان گمرک جهانی WCO و توابع منطقه ای و ملی عضو این سازمان، سازمان تجارت جهانی WTO ، سازمان بین المللی دریانوردی IMO با بیش از 50 کنوانسیون بین المللی که بیش از 190 کشور دنیا عضو آن هستند.
همه اینها با سازمانی بسیار متقاطع و شبکه ای مرتیط بوده و ۱۰۰ درصد ارگان های درگیر تجارت با بیش از 14 میلیارد تن تناژ در بعد از 2020 و ارزش بیش از 160 تریلیون دلار (1000x 1000 میلیارد دلار!!!!) در سال که حمل، تخلیه، و بارگیری و نگهداری کالاهای خطرناک 70 درصد آنها را تشکیل می دهد برای حیات زمین و دریا و فضا نه تنها مصلحت بردار نیستند، بلکه به هیچ وجه عملیات با آنها اصلا قابل ریسک نیست.
این امر نشان می دهد در کشور ما نیز آگاهی از نوع کالاها، نوع حمل، حقوق تجارت و خصوصی و …. و بین المللی مربوطه برای همه دستگاه ها و مردم درگیر و همچنین اهالی پیرامونی در حوزه بنادر و پایانه های بار داخلی و مرزی و بین المللی کشور الزامی است؛ و در همین زمینه توصیه می شود خوانندگان این مطلب به ترجمه سال 1367 اینجانب تحت عنوان خطرات کالاهای خطرناک در بندر کلانگ مالزی در فصلنامه بندر و دریا، ش 7 ، ص 96 نگاهی داشته باشند.
با این وجود، متاسفانه وقتی نوبت به ایران و ایرانی و حوادث پایانه ای و بندر، کامیونی، پالایشگاهی می رسد، این موضوع به مصلحت تبدیل می گردد که بدبختانه به فاجعه های ملی و جهانی نظیر ترمینال بنیاد بارانداز سینا بندر شهید رجایی تبدیل و برای خیلی از کشورها موجب شادی و ….. می شود.
این حادثه در حالی رخ داده است که در بنادر خارجی شاید صدها برابر بیشتر از بنادر ایران کالاهای خطرناک و مهلک را در پایگاه های لجستیکی خود با استانداردهای بسیار محکم اجرایی و امنیتی لایه دار نگهداری می کنند. نظیر آنچه که بیش از ۴۰ سال در بنادر شهید رجایی و باهنر، امام خمینی و خارگ و ماهشهر و امیرآباد و انزلی و نکا انجام می شود.
ولی ما در این حادثه محیط انباری و نگهداری و مدیریت ساده لوحانه ای را در این دوره وانفسای جنگ و تهدیدات بالقوه و بالفعل اسرائیل و مذاکرات عمان رم و … با امریکای جهانخوار که این و آن همه با او عبا داریم فراهم کردیم و به طور ساده، تمام توصیه ها و عملیات نگهداری و حمل کالاهای خطرناک جهانی که حداقل در دو جلد 900 صفحه ای به تمام اعضا و دستگاه ها و بازیگران فوق الذکر ابلاغ و به طور مستمر بروز رسانی می شود را فراموش کردیم تا به این همه خسارات و مصیبت و عزای ملی مبتلا شویم و با وجود وقوع چنین حادثه ای می بینیم که هیچ وزیری هم استعفا نداد: وزیر راه، صنعت، اقتصاد و دارایی و … و در سطوح پائین تر هم هیچ مقامی حاضر به استعفا نشد.
برای جلوگیری از حوادث احتمالی مشابه، میتوان آنچه را که در سال های قبل از انقلاب در ترمینال های خاصی در بندر امام صورت می گرفت، انجام داد. در این ترمینال ها همیشه 5 تا 6 کشتی حامل مواد خطرناک و مواد منفجره و ماشین آلات نظامی در اسکله و لنگرگاه بودند و این نوع کالاها با انضباط اکید نظامی ! روزانه حمل و جابجا و انبار و دو باره کاری می شد و تا مقصد نهایی حمل و آب از آب تکان نمی خورد.
ولی در سال های اخیر به بعضی از مسائل به این مهمی، کلیدی و حساس و بین المللی بی توجهی و در نهایت عواقب آن بر گرده مردم تحمیل شده و این همه هزینه های جانی و ملی و جراحتی بر دوش دولت های ناتوان و درمانده در بودجه جاری و به خصوص در این دوره خاص رقابتی مذاکره ای تاریخی و این همه اعلان و تهدیدهای صهیونیستی، می افتد.
متاسفانه مشاهده می شود در چنین شرایطی و با وجود وقوع حادثه ای به این ابعاد از فاجعه، گمرک در واکنش به وجود کالای خطرناک در محوطه عمومی بندر، می گوید چیزی به ما گزارش نشده و بندر هم حتما بعدا میگوید چراغ و دالان قرمز کالای خطرناک با دالان سبز کالای عمومی و ترمینال کانتینری کالاهای خطرناک که حداقل 10 تا 15 سال گذشته ساخته شده، اشتباه شده و این کالا اشتباهی به ترمینال کالای عمومی بنیاد بار انداز سینای بندر شهید رجایی وارد شده است.
این است کشور ایران که شتر قرمز و سبز و سفید با بارش در محوطه های بندری قلمروی گمرکی آن گم و یا صدها تن برنج و میلگرد و …. و یا صدها ماشین فوق لوکس با یک کپی برگ سبز ترخیص می شود.
در پایان هم ظاهرا قرار است برای مردم سوگ سهراب های تکراری در هوا و زمین و دریا و شهر و شهرستان و پایتخت و … را چند روز پس از حادثه ولی قابل پیش بینی برای صاحب بار، حمل کننده دریایی و کشتیرانی و تولید کننده و فروشنده خارجی راست و ریست و مردم پسند کنیم.
بلاگ خبری مکران آریا دریا