برای آنکه روند سرمایهگذاری در کشور تقویت شود، ضرورت دارد به مواردی چون توسعه زیرساختها و تکنولوژی، بهروزرسانی تجهیزات، توسعه روساختها و پسکرانه، تسهیل در ارائه خدمات دریایی و بندری و همچنین بازنگری و اصلاح آئیننامههای سرمایهگذاری توجه کرد. اگر چالشهای موجود و احتمالی به درستی و دقیق احصا و برای آنها راهکارهای مناسب اتخاذ شود، سرمایهگذاران با اطمینان خاطر بیشتری وارد حوزه سرمایهگذاری در بنادر خواهند شد، همچنین میتوان با مشارکت شرکتهای سرمایهگذار، بانکها و موسسات بیمه در تجهیز بنادر اقدام کرد. یکی دیگر از موضوعاتی که توصیه میشود در راستای توسعه بنادر و فعالیتهای بندری صورت گیرد الحاق بنادر سنتی و مدرن به مناطق آزاد است. این امر از نظر ارائه تخفیف به سرمایهگذار و حمایتهای متنوع میتواند مشوق خوبی برای جذب سرمایهگذاران باشد.
برای ورود بخش خصوصی به سرمایهگذاری بندری، سازمان بنادر و دریانوردی این امکان را دارد که بخش خصوصی را بهعنوان همکار و شریک تجاری خود در حوزه دریا، ببیند و با فراهم ساختن فرصتهای سرمایهگذاری مطابق با پتانسیلهای موجود در هر بندر، فعالیتهایش را پیش ببرد. علاوه بر این، اطلاعرسانی به تمام نهادهای ذینفع، ایجاد بانک اطلاعاتى از صنایع مختلف با امکان ارائه فرصتها و مزیتهای سرمایهگذاری به زبان بینالمللی، ایجاد شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری خارجی و استفاده از متخصصان این حوزه نیز ضروری به نظر میرسد.
از دیگر موانع جدی که سر راه جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی منهای تحریمهای خصمانه وجود دارد فقدان اطلاعات جامع و مدون از صنایع مختلف در کشور، عدم توجه به مزیتهای سرمایهگذاری و قوانین کار و بیمه و مالیات است.
در عین حال باید این مهم را نیز متذکر شد که نیمی از تولید ناخالص ملی کشور وابسته به حملونقل دریایی است و از طرفی طی سالهای پس از پیروزی انقـلاب اسـلامی حمـلونقل کانتینر، جنرال کارگو، نفت، مواد شیمیایی، روغنهای خوراکی و انواع دیگر، روز به روز به کارکرد و نقش بنادر کشور افزوده است.
با توجه به این گستردگی و از آن جا که حملونقل دریایی نسبت به حملونقل زمینی بسیار ارزانتر و ایمنتر به حساب میآید و به تعبیری هزینه تمامشده کالا را بهصرفهتر میکند، سرمایهگذاری و تقویت این بخش، تاثیر چشمگیری بر توسعه اقتصادی کشور خواهد داشت لذا با حمایت از تشکیل شرکتهای بیمه تخصصی دریایی و فعالیت شرکتهای بیمهای موجود در حوزه دریا ارائه پوششهای بیمهای خاص میتواند برای سرمایهگذاران ایجاد انگیزه کند.
در کنار این مهم، ظرفیتسازی قانونی در راستای ارائه تسهیلات مالی مطابق با نرخ و عرف بینالملل به منظور توسعه فعالیتهای دریایی با تأکید بر حوزههای مزیتدار و رقابتی و همین طور استفاده از حداکثر توان داخلی بسیار تاثیرگذار خواهد بود. مورد مهمی که نباید از نظر دور داشت این است که ایران دارای ظرفیتهای اقتصادی مناسب، بازار بزرگ در کشور و در منطقه است، ضمن اینکه از نیروی جوان، متخصص، خلاق و همچنین منابع عظیم نفت و گاز و ذخایر مواد معدنی برخوردار است.
ایران به دریا و آبهای آزاد و بینالمللی دسترسی دارد و در مسیر اصلی ترانزیت منطقه در موقعیت استراتژیک و ارزشمندی قرار گرفته است و مجموع این مزیتها، کشور ما را به محلی مناسب برای سرمایهگذاران خارجی تبدیل میکند.