به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، محمد راستاد درباره حذف هزینه های بندر واسط ( بندر جبل علی امارات) در تخلیه و بارگیری های ترانشیپ پس از توافق با آمریکا و رفع تحریم ها اظهار داشت: بندر واسط یعنی هر بندری که نزدیکی بنادر کشورمان قرار دارد و بار ایران به دلیل محدودیت های تحریمی در این بندر واسط تخلیه و بارگیری می شود. در این شرایط حتی بعضا بار از کانتینر خارج و به کانتینر دیگری منتقل و بعد از آن در کشتی دیگری بارگیری و در نهایت به بنادر ایران منتقل و در این بنادر تخلیه می شود. این روند از نظر زمانی و از نظر هزینه شرایط بدتری را برای صادرکنندگان، واردکنندگان و مصرف کننده نهایی به وجود می آورد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که چناچنه محدودیت ناشی از تحریم ها وجود نداشته باشد، با تردد مستقیم خطوط لاینرها به بنادر کشورمان می توانیم از ظرفیت های بندری استفاده بیشتری داشته باشیم. در حال حاضر در بنادر ٨ میلیون TEU ظرفیت کانتینری داریم که در بهترین حالت از ٣میلیون TEU این ظرفیت استفاده شده و مابقی آن خالی مانده است.
مدیرعامل اسبق سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه اگر خطوط لاینری خارجی وارد بنادر ایران شوند از این ظرفیت های خالی استفاده خواهد شد و ارزش افزوده در کشور، پایانه ها ایجاد می شود و در نهایت اشتغال افزایش پیدا می کند، گفت: وقتی محدودیت برای تردد خطوط لاینری کانتینری به بنادر نداشته باشیم، بنادر اصلی ایران می تواند در جایگاه بندر هاب منطقه قرار بگیرند که از این بندر کالاهای ترانشیپی به سایر بنادر کشورهای کوچک منطمقه هم حمل شود. وقتی محدودیت نباشد همزمان سرویس خوب ارایه شود و هزینه ها رقابتی باشد، این امکان وجود دارد که بندری مانند بندر شهید رجایی به هاب منطقه تبدیل شود و به مقاصدی در منطقه ترانشیپ خروجی از آن شکل بگیرد. بنابراین آثار و تبعات رفع محدودیت ها برای تردد خطوط لاینرها به بنادر کشورمان از جنبه های مختلف بسیار مثبت و قابل توجه است.
راستاد با اشاره به حذف هزینه های تحریمی در بندر امارات تاکید کرد: باری که به طور مستقیم می تواند در بندر ما تخلیه شود، در شرایط تحریمی چند بار باید تخلیه و بارگیری می شود و طبیعتاً هزینه های آن به صاحب کالا تحمیل می شود و با رفع تحریم ها این هزینه ها حذف می شوند. البته بندر امارات و جبل علی بالغ ١٣ میلیون TEU عملکرد دارد و این بندر جایگاه خود را تثبیت کرده و برای اینکه بتوانیم به هاب منطقه تبدیل شود راه سختی در پیش داریم .
وی افزود: باید توجه داشت که تمام بنادری که جایگاه کانونی دارند از تمام راهبردها استفاده می کنند تا رقابت پذیری و جذابیت خود را بالا ببرند. حتی ممکن است شرایطی ایجاد کنند که هزینه ترانشیپ کمتر شود تا بتوانند بار و کشتی بیشتری را به سمت خود جذب کنند .
مدیرعامل اسبق سازمان بنادر و دریانوردی درباره برگشت خطوط لاینرهای خارجی کمااینکه در دوره کوتاه برجام ١٧ لاینر خارجی به بنادر ایران بازگشتند، اظهار داشت: قطعا شاهد برگشت خطوط لاینری خواهیم بود، اگر محدودیتی از جهت اعمال تحریم ها برای شرکت های کشتیرانی وجود نداشته باشد، هر جایی که بار وجود داشته باشد، به دنبال این هستند که به آن بازار دسترسی داشته باشند تا بیشترین سهم را از حمل و نقل دریایی به دست بیاورند.
راستاد تاکید کرد: بازار ایران هم بازار بزرگ و جذابی است و در کشورهای محصور در خشکی در همسایگی کشورمان قرار دارند که می توانند از بنادر ایران بار مورد نظر خود وارد و صادر کنند از این رو هیچ تردیدی نیست که با برداشتن تحریم ها ترافیک بندری افزایش پیدا می کند همانطور که در یک مقطعی تقریبا تمام خطوط لاینری مهم به کشور برگشتند، مجددا تردد این خطوط برقرار خواهد شد و نه تنها بندر شهید رجایی بلکه بندر چابهار مقصد خطوط لاینری خواهد بود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تردد کشتی های ایرانی محدود به بنادر دولتی چینی و هند خواهد بود و این مسیر تردد تثبیت شده یا ناوگان دریایی ایرانی بدون محدودیت در انتخاب بندر در آب های آزاد تردد خواهند داشت، گفت: صرف نظر از مصداق، ما وقتی مشمول تحریم ها نباشیم، چه کشتی های ناوگان کشورمان و چه کشتی های لاینرهای خارجی که بار ایران را جابه جا می کنند، هیچ محدودیتی در انتخاب بندر مناسب نخواهند داشت و نزدیکترین بندر و بهترین محل تخلیه و بارگیری بار انتخاب می کنند .
وی ادامه داد: بیشترین تخلیه و بارگیری در بنادر کشورمان به دوره برجام برمی گردد که تخلیه و بارگیری کانتینری به بالای ٣ میلیون TEUرسید اما پس از برجام این عدد به ١.۵ میلیون TEU تنزل پیدا کرد و نصف شد، در واقع پس از برجام ترافیک خطوط لاینری در بنادر کشورمان به نصف رسید. البته در نظر داشته باشید در این زمینه تنها موضوع حمل و نقل موثر نیست بلکه شرایط سیاسی، شرایط بازار و مراودات بین المللی در تجارت خارجی موثر هستند و حال اگر حمل و نقل بدون محدودیت باشند عاملی برای تقویت عملکرد تجار خواهد شد.
بلاگ خبری مکران آریا دریا