ماهی یالاسبی یا ریبونفیش به عنوان یکی از اصلیترین و ارزشمندترین ماهیهای صادراتی در خلیج فارس و دریای عمان شناخته میشود که خوشبختانه به تازگی صادرات مستقیم آن به چین میسر شدهاست قبل از آن فقط صادرات به هایفونگ و بعد ازآن تایلند و مالزی انجام میشد.
روش صید این ماهی دو روش است، قلاب و تور که کیفیت بار با قلاب بهتر است و گرانتر است چون بار یکدست و بدون خط و خش ، چشم ریزتر و پوست روشن است که ماهی این روش درگرید AA درنظر گرفته میشود ،اما روش تور خود به دو دسته تقسیم میشود که یکی با قایقهای کوچک (لنج) که در عمق کمتر صید دارند و دیگری کشتیهای صیادی که عمق بیشتری صید دارند.
بار فصل گرمتر به دلیل اینکه ماهی در عمق بوده و فشار بیشتری تحمل کرده است، چشم درشتتری دارند و پوست سیاه دارند واز نظر خریدار چینی گرید پایینی دارند.
صید آن در خلیج فارس و دریای عمان ازچابهار تا دیر و پارسیان، جاسک و لنگه و بندرعباس در فصل سرد است چون در فصل گرم به اعماق دریا میروند و صید سخت میشود و فقط با کشتی صیادی ممکن است.
درفصولی از سال که به دلیل صید زیاد سایز ماهیها کوچک ترمیشود، صید با کشتی بزرگ ممنوع میشود.
به دلیل تغذیه خوبی که این ماهی دارد منبع قوی پروتئین است، از جمله ماهیهای بدون فلس است و خوراک این ماهی گوشتخوار، ساردین ماهی و میگو و ماهیهای کوچکتر است و به همین دلیل حرامگوشت است و در داخل ایران مصرف خوراکی ندارد و بعد از صید به کشورهای جنوب شرقی آسیا به ویژه چین و مالزی صادر میشود.
این ماهی در کارتنهای 10 کیلویی درسه گرید A ، AA و B برای صادرات آماده میشوند.
گرید AA که روش صید با قلاب اکثر ماهیهای این روش هستند و ماهیهای کاملاً سالم و چشمریز روش تور هم در این گرید هستند.
گرید A چشم های درشت و اگر در انجماد روش خوبی استفاده نشده باشد چشمها زرد میشود پوست خط و خش داشته باشد و سیاه باشد.
گرید B شکم پارهها و ماهیهایی که خصوصیت گرید A را دارند در نظر گرفته میشوند.
تمام ماهیها در کارخانههای فرآوری شسته و سایزبندی میشوند و گریدها جدا میشوند داخل سینی چیده میشوند و هر ماهی داخل یک پلاستیک گذاشته میشود که اصلاحاً تک فریز گفته میشود که به سیستم انجماد IWP معرف است. (Individually wrapped packed)
بعد از انجماد داخل کارتن چیده میشود و لیبل زنی و شرینک پلاستیکی انجام میشود.
این روش برای بستهبندی کارخانه است که به نام IWP land-frozen معروف است.
روش بعدی برای کشتیهای صیادی که در داخل کشتی عملیات سایزبندی و انجماد صورت میگیرد چون خود کشتی سردخانه دارد و زمانی که سردخانه تکمیل میشود به ساحل میآیند و ماهیها به داخل کانتینر انتقال داده میشوند و کانتینر به اسکله کانتینری منتقل میشود این روش تک فریز ندارد و به نام Sea-frozen Ribbonfish معروف است.
در دنیا به صورت نمکسود و خشک هم عرضه میشود اما چون بار ایران با کیفیت است از این روشها استفاده نمیشود.
در کل 26 تن در یک کانتینر یخچالی که دمای آن منفی 18 درجه سانتیگراد است بارگیری میشود، عمر نگه داری یخ زده این ماهی یک سال است.
شرکت کشتیرانی و حملونقل بینالمللی مکران آریا دریا، اکنون به عنوان یکی از پیشگامان بازار کانتینر یخچالی شناخته میشود. این شرکت با بهرهگیری از دانش فنی پیشرفته و نیروی انسانی متخصص، در زمینه حملونقل مواد خاص و بخصوص محصولاتی که نیازمند شرایط نگهداری خاص هستند، برتری قابل توجهی دارد و با استفاده از بهترین کانتینرهای یخچالی در بازار، تضمین میکند که محصولات در بهترین شرایط ممکن به دست مصرفکنندگان بینالمللی برسند.
با این رویکرد، مکران آریا دریا به تدریج به یکی از بازیگران کلیدی در ترویج استانداردهای بینالمللی حملونقل در ایران تبدیل شده و نقش مهمی در ارتقاء سطح علمی و تخصصی این صنعت دارد.