با انتقاد برخی از صاحبان کالا از آسفالت شدن خط ریلی بندر خرمشهر و عدم دسترسی ریلی به این بندر در شرایطی که همیشه شعار ریلپایهشدن بنادر سرداده میشود، مقامات بندری، دولتی و بخش خصوصی روایتهای گوناگونی از این ماجرا دارند.
به گزارش پایگاه خبری ترابران، در حالی که بخش خصوصی مدعی است خط ریلی بندر خرمشهر آسفالت شده است و دسترسی ریلی به این بندر وجود ندارد، علی عسکری، مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر این ادعا را رد میکند و میگوید که اتصال بندر خرمشهر به شبکه ریل سراسری برقرار است. او دست پیش میگیرد و از بخش خصوصی گلایه میکند که چرا از ظرفیت ریلی بندر خرمشهر استفاده نمیکنند. با این وجود، جلیل اسلامی، معاون امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی تایید میکند که خط ریلی قدیم بندر خرمشهر آسفالت شده اما خط جدید ساخته شده است. او میگوید زمانی مشکلی وجود داشت اما اکنون خط ریلی جدید جایگزین شده و دسترسی ریلی در بندر خرمشهر برقرار است. به این ترتیب، 3 روایت مختلف از وضعیت اتصال ریلی بندر خرمشهر داریم. حالا ماجرا چیست؟
روایت نخست
روایت نخست این است که چندی پیش در هفتمین نمایشگاه بینالمللی حملونقل، لجستیک و صنایع وابسته، در پنل تخصصی ریلبندر، یکی از فعالان بخش خصوصی به نیابت از دیگر صاحبان کالا از آسفات شدن خط ریلی بندر خرمشهر خبر داد و گفت که با وجود اینکه همه از ریلپایه شدن بنادر شعار میدهند اما اتصال ریلی بندری را کور کرده و دسترسی بندر را به ریل آسفالت کردهاند. به این ترتیب، بخش خصوصی و صاحبان کالا نمیتوانند از مزایای حمل ریلی در بندر بهره برند.
روایت دوم
این روایت، روایتی واقعگرا بود؛ چراکه جلیل اسلامی، معاون امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی در گفتوگو با خبرنگار ترابران ضمن تایید ادعای آسفالت شدن ریل بندر خرمشهر از ساخت ریل جایگزین خبر داد و گفت: «در حال حاضر، خط ریلی جدید جایگزین خط قدیمی شده است و اکنون اتصال ریلی هم برقرار است.»
او در پاسخ به گلایه بخش خصوصی گفت: «در دورهای مشکلاتی آنجا وجود داشت که به منظور اصلاحات، خط ریلی قدیم آسفالت و خط ریل جدید جایگزین آن شد،. بنابراین اکنون در بندر خرمشهر حدود یک کیلومتر خط ریلی به اضافه یک شانتینگیارد وجود دارد.»
معاون امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی درباره علت این اتفاق توضیحی نداد و سخنی از مشکلاتی که موجب شده است، بندر دست به اقدامات اصلاحی بزند، بر زبان نیاورد و فقط به این جمله بسنده کرد که یک مشکلی وجود داشت که رفع شد و اکنون خط ریلی جدید فعال است.»
روایت سوم
ماجرا به دو روایت گفته شده، ختم نمیشود چرا که مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر در گفتوگو با ترابران از اساس این موضوع را تکذیب کرد. او در پاسخ به این شبهه که آیا خط ریلی بندر خرمشهر آسفالت شده است، گفت: «از زمانی که من به بندر خرمشهر آمدهام چنین موضوعی اتفاق نیفتاده است و صحت ندارد. اکنون ریلی که متصل به راهآهن سراسری است در داخل بندر امتداد دارد و بهصورت روزانه تردد انجام میشود.»
علی عسکری در پاسخ به این پرسش که این خط ریلی در داخل بندر خرمشهر چقدر طول دارد گفت که آمار دقیقی ندارد و تنها اعلام کرد که «طول آن زیاد» نیست.
او توضیح داد: «طول ریل ورودی بندر تا پایانه کانتینری چیزی است که در سالهای گذشته وجود داشته است. منتها این مطلب که ریل آسفالت شده صحت ندارد. تاکید همیشگی ما توسعه حملو نقل ترکیبی و بردن کالا روی ریل بوده است بنابراین اینکه خط ریل را آسفالت کنیم، کار صحیحی نیست.»
مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر در ادامه با برشمردن مزایای استفاده از حملونقل ریلی گفت: «این اتفاق منجر به کاهش ترافیک جادهای، بهینهسازی مصرف انرژی، کاهش آلودگی هوا و همچنین عدم آسیب به زیرساختهای جادهای میشود. بنابراین ما به دنبال توسعه ریلی در بندر هستیم بنابراین ادعای آسفالت شدن خط ریلی به هیچوجه صحیح نیست.»
عسکری اظهار کرد: «علاوه بر این حتی اگر منظور از آسفالت شدن خط ریل بیرون از بندر خرمشهر هم باشد نیز باز هم درست نیست چرا که اگر آسفالت شده بود واگن نمیتوانست در داخل بندر تردد کند. این در حالی است که اکنون واگن وارد بندر میشود و در بندر تردد دارد.»
او با بیان اینکه اکنون دو خط ریل جدید در بندر خرمشهر فعال است، بر لزوم حرکت به سمت استفاده بیشتر از حملونقل ریلی بندر خرمشهر تاکید کرد و از بخش خصوصی انتقاد کرد که چرا از ظرفیت ریلی بندر استفاده نمیکنند.
او در پاسخ به این پرسش که خط قدیم با چه هدفی کنار گذاشته شد گفت که از خط قدیمی اطلاعی ندارد.