بندر چابهار، به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، در آستانه تحولی بزرگ قرار دارد. با آغاز به کار دو پروژه بزرگراهی در شمال استان سیستان و بلوچستان (راه اصلی زابل زهک و تقاطع غیرهمسطح عطامحمد)، اهمیت زیرساخت های ترانزیتی به این بندر بیش از پیش نمایان شده است.
تین نیوز |
محمد مهدی کریمی قهی: بندر چابهار با پروژه های جدید زیرساختی، به عنوان محور اصلی تجارت دریایی و امنیت اقتصادی کشور، در حال تبدیل شدن به نقطه عطفی برای رونق اقتصادی و ترانزیت کالا در منطقه است که جایگاه ایران در نظم نوین جهانی را تغییر خواهد داد.
بندر چابهار، به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، در آستانه تحولی بزرگ قرار دارد. با آغاز به کار دو پروژه بزرگراهی در شمال استان سیستان و بلوچستان (راه اصلی زابل زهک و تقاطع غیرهمسطح عطامحمد)، اهمیت زیرساخت های ترانزیتی به این بندر بیش از پیش نمایان شده است.
این پروژه ها به عنوان شریان های کلیدی در کاهش تصادفات و افزایش ظرفیت ترانزیت کالا از بندر چابهار به مرزهای شرقی کشور عمل خواهند کرد. با توجه به موقعیت استراتژیک چابهار، توسعه این زیرساخت ها می تواند به رونق تجارت مرزی و ایجاد اشتغال در منطقه کمک شایانی کند.
با توجه به آن که افغانستان کشوری محصور در خشکی است، اهمیت ترانزیت چابهار-افغانستان از جمله راه های دسترسی به مرز میلک برای آن ها دوچندان می شود. از طرفی این مسیر، علاوه بر رونق تجارت ایران و افغانستان و سایر کشورهای منطقه، ضامن امنیت و رشد متوازن در منطقه خواهند بود که راهگشای مسائل امنیتی ایران در نوار شرقی کشور خواهد بود.
ضرورت راه اندازی سریع کریدورهای ترانزیتی بین آسیای مرکزی، افغانستان، چابهار و جنوب شرق آسیا بیش از پیش نمایان شده است که جنگ 12 روزه ایران با رژیم صهیونیستی و عبرت های توسعه بندر چابهار و گره زدن منافع سایر کشورها در تاسیسات کشور، نمونه ای از این مورد است.
در اردیبهشت ماه سال گذشته، قرارداد ۱۰ ساله ای میان ایران و هند با محوریت چابهار و به ارزش ۱۲۰ میلیون دلار منعقد شد. هدف از این قرارداد استفاده از ظرفیت های ترمینال اپراتورها و همکاری با کشورهای دارای ظرفیت کشتیرانی و اقتصادی است که شرکت IPGL هند را متعهد می کند تجهیزات تخلیه و بارگیری را در دو حوزه کانتینری و کالای عمومی وارد بندر چابهار کند.
با این حال فعالان حمل ونقلی عنوان کرده اند که از 6 جرثقیل جانمایی شده این شرکت هندی، فقط یکی از آن ها کار می کند.
کارشناسان بر این باورند که واگذاری بهره برداری از اسکله بندر شهید بهشتی چابهار (بندر چابهار تبدیل به چند اسکله تجاری بشود و هر کدام به ذینفعی برای بهره برداری واگذار گردد) و ساخت خط ریلی یکپارچه چابهار-سرخس با حضور بخش غیردولتی، امنیت و توسعه شرق کشور و مقاوم تر شدن در برابر تحریم ها و چالش های اقتصادی را به همراه دارد.
با توجه به تحولات اخیر در غرب آسیا و احتمال وقوع جنگ های جدید، گره زدن منافع کشور به منافع کشورهای دیگر به عنوان یک اولویت مطرح شده است. تکمیل زیرساخت های ترانزیتی به بندر چابهار، به عنوان یک ضرورت، می تواند به بهبود وضعیت اقتصادی کشور و تأمین امنیت آن کمک کند.
محمد مهدی کریمی قهی، کارشناس ترانزیت، عنوان کرد که گنج پنهان ایران زمین بندر چابهار باید به محور اصلی توسعه اقتصادی ایران تبدیل شود و برای این منظور، تشکیل شورایی متشکل از تمامی دستگاه ها و سازمان های مسئول در توسعه چابهار، پیشنهاد می شود.
کریمی تصریح کرد: این شورا می تواند با برنامه ریزی و روند شفاف تری، اهداف توسعه ای کشور و نقش چابهار در تحقق ایران قوی را تعیین و دنبال کند. همچنین کارگروه مشترکی با کشورهای ذینفع لازم است که به صورت منظم و هر چند ماه یکبار برگزار شود که مسئولیت پیگیری آن بر دوش این کارگروه خواهد بود.
بلاگ خبری مکران آریا دریا