توسعه بنادر و ظرفیتهای بندری زمینهساز و بستر مهمی در رشد اقتصادی کشورها و افزایش اشتغالزایی به حساب میآید بنابراین تمایل کشورها به توسعه فعالیتها و حملونقل دریایی با توجه به نقش آن در رشد اقتصادی روزبهروز در حال افزایش است. در ایران نیز حملونقل دریایی به لحاظ داشتن بنادر شمالی و جنوبی و جایگاه استراتژیکی که کشورمان دارد، اهمیت بسزایی یافته است. باید به این نکته مهم توجه داشت که قیمت تمامشده کالا در میزان رفاه جامعه تاثیرگذار است و یکی از روشهای کاهش قیمت تمامشده کالاها، استفاده از حملونقل دریایی است به همین علت کشورهای برخوردار از دریا از رشد و توسعه بالاتری برخوردار هستند. در این راستا برای ایمن و سلامت بودن حملونقل دریایی، ارگانهای دریایی مهمترین نقش را ایفا میکنند که متعاقب آن میتوان شاهد رشد و شکوفایی هرچه بیشتر کشور با همکاری مطلوب همه ارگانهای ذیربط در حوزه صادرات و واردات کالا بــاشیم.
بر این اساس ضرورت دارد، زیرساختهای مناسب بر اساس ظرفیتها و استعداد مناطق بندری توسعه پیدا کند. با توجه به شرایط اقتصادی موجود، سرمایهگذاری در زمینه احداث سیلو و انبار در بندر نوشهر و دیگر بنادر شمالی کشور از شرایط بهتری برخوردار است و از طرفی با در نظر گرفتن نیاز و شرایط تولید انواع کالا و محصولات در کشورهای همسایه، این وضعیت قابل تغییر است، بنابراین هر نوع فعالیتی که منجر به توسعه حملونقل دریایی شود را میتوان قابـل پذیرش دانست.
میزان سرمایهگذاری انجام شده در منطقه ویژه اقتصادی بندر نوشهر طی 10 سال گذشته در زمینههای ساخت و بهرهبرداری از انبار کالا، سیلوی غلات، مخازن روغن خوراکی و کارخانههای چوب خشککنی و ساخت خانههای چوبی پیشساخته، بیش از 554 میلیارد ریال بوده است. همچنین از سرمایهگذاریهای در دست اقدام در بندر نوشهر میتوان به احداث سیلوی غلات و کارخانه فرآوری و بستهبندی قهوه در این بندر به ارزش بیش از 656 میلیارد تومان اشاره کرد. لازم به ذکر است که عملیات اجرایی ساخت بزرگترین کارخانه تجهیزات آزمایشگاهی در خاورمیانه با سرمایهگذاری بیش از 400 میلیارد تومان در سیزدهم بهمنماه سال گذشته همزمان با دهه مبارک فجر در منطقه ویژه اقتصادی بندر نوشهر آغاز شد. یکی از مبانی تصمیمگیری سازمان بنادر و دریانوردی در زمینه اجرای پروژههای عمرانی و سرمایهگذاری در بنادر میزان اشتغالزایی پروژهها است بهگونهای که یکی از دلایل اصلی موافقت با ساخت کارخانه تجهیزات آزمایشگاهی در منطقه ویژه اقتصادی بندر نوشهر، ایجاد اشتغال برای بیش از 210 نفر (بهصورت مستقیم) در صورت تکمیل و بهرهبرداری
این پروژه بوده است.
از دیگر اقداماتی که اداره کل بنادر و دریانوردی مازندران در راستای جذب سرمایهگذاران در دستور کار خود قرار داده میتوان به پروژه احداث ساختمان مرجع دریایی بندر فریدونکنار با هدف ارتقاء سطح ایمنی دریانوردی در آبراههای تحت حاکمیت و ناوگان تحت پرچم که شامل بهرهبرداری از سواحل استان مازندران است، اشاره کرد. در حال حاضر احداث ساختمان این پروژه و تجهیز بخشی از آن به اتمام رسیده و تجهیز مرکز کنترل ترافیک دریایی و مرکز فرعی جستوجو و نجات دریایی نیز در فاز دوم در دست اقدام است. علاوه بر این به منظور انجام وظایف بر اساس الزامات ملی و بینالمللی بهعنوان نماینده پرچم و کشور بسترسازی فعالیت بنگاههای تجاری بازرگانی، صنعتی و گردشگری (شامل ایستگاههای تفریحی دریایی و ساحلی) در تمامی ایام سال و بهصورت شبانه روزی (24 ساعته) در حال انجام است.
همچنین میتوان به باشگاه ملوانان در مجتمع بندری بندر نوشهر اشاره داشت که به منظور رفاه حال دریانوردان، کشتیهای ورودی به بندر نوشهر و شناورهای ملکی مستقر در بندر نوشهر احداث شده که از دیگر اقدامات بخش دریایی است.