شرکتهای طرف قرارداد آقای شهردار با چینیها چه شرکتهایی هستند؟ مکانیسم زاکانی برای انتخاب آنها چه بوده است؟ آنها اهلیت این کار را دارند یا خیر؟ چه تضمینهایی از آن گرفته شده است؟ مبلغ قرارداد، قیمت تمام شده هر وسیله نقلیه چقدر است؟ چقدر با قیمت بازار داخلی تفاوت دارد؟ همه اینها ابهاماتی است که پارلمان شهری تهران باید برای شورای شهر شفاف کند.
به گزارش ترابران، غیرشفاف بودن قرارداد ۲ میلیارد یورویی شهرداری تهران با چینیها برای واردات تاکسی، اتوبوس و موتورسیکلت برقی برای علیرضا زاکانی دردسرساز شده است. هفته گذشته اعضای شورای شهر تهران هنگامی که زاکانی در صحن شورا در حال توضیح بود، اعتراض عمومی خود را علنی کردند. تا جایی که برخی از آنها صحن شورا را ترک کردند و به ادامه سخنان شهردار توجهی نکردند.
اعتراضات از جایی شکل جدیتری به خود گرفت که زاکانی در صحن شورای شهر ادعا کرد قرارداد ۲ میلیارد یورویی را در اختیار جعفری تشکریهاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل، همچنین نرجس سلیمانی، رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر تهران قرار داده است. تشکریهاشمی با تکذیب این ادعا صحن شورای شهر تهران را به نشانه اعتراض ترک کرد.
پس از او سوده نجفی، جعفر شربیانی، ناصر امانی، مهدی اقراریان، مهدی عباسی و علیاصغر قائمی و دیگر اعضای پارلمان شهری پایتخت نیز جلسه شورای شهر را به نشانه اعتراض ترک کردند.
ناصر امانی که همراه چند تن دیگر از صحن شورا بیرون آمده بود، در گفتوگو با خبرنگار ماهنامه ترابران از دلایل اعتراضش پرده برداشت.
۴ قرارداد زاکانی با چینیها شفاف نیست
او درباره ابهامات قرارداد علیرضا زاکانی با چینیها برای واردات ناوگان حملونقل عمومی به تهران با بیان اینکه ابهامات فقط مربوط به یک قرارداد و یک شرکت نیست، تصریح میکند: «شهرداری میگوید با یک شرکت قرارداد واردات اتوبوس بسته است یا میخواهد ببندد! ما نمیدانیم، البته خودشان میگویند قرارداد بسته شده است. همچنین میگوید با یک شرکت دیگر قرارداد واردات موتورسیکلت، با شرکت دیگر قرارداد واردات تاکسی برقی و با یک شرکت هم قرارداد واردات دوربینهای کنترل ترافیک بسته است. با این حال، از این تعداد قرارداد ادعاشده، فقط قرارداد واردات واگن اشکالی ندارد و مبهم نیست.»
امانی خاطرنشان میکند: «چون از سالها قبل این قرارداد بسته شده است و عدم تحقق آن به دلیل ایجاد مشکل در پیشپرداخت آن بود که الان این پیشپرداخت واریز شده است؛ بنابراین از اواخر امسال یا اوایل سال آینده واگنها وارد کشور میشوند. اکنون مشکل ما با شهرداری ۴ قرارداد جدیدی است که آقای شهردار با چینیها بستهاند و درباره آن شفافسازی نکردهاند.»
امانی با اشاره به اینکه آنچه مدنظر ماست، شفافسازی درباره این قراردادهاست، یادآور میشود: «باید مشخص شود که شرکتهای طرف قرارداد آقای شهردار چه شرکتهایی هستند؟ مکانیسم زاکانی برای انتخاب آنها چه بوده است؟ آنها اهلیت این کار را دارند یا خیر؟ چه تضمینهایی از آن گرفته شده است؟ مبلغ قرارداد، قیمت تمام شده هر موتورسیکلت و تاکسی و اتوبوس چقدر است و چقدر با بازار داخلی تفاوت دارد؟ همه اینها ابهاماتی است که ما میخواهیم شهرداری برای اعضای شورا و مردم شفاف کند.»
قراردادهای شهرداری در خفای کامل
این عضو شورای شهر تهران تاکید میکند که اعضای شورای شهر هیچ متنی از قرارداد شهرداری با شرکتهایی چینی را رویت نکردهاند و هیچ اطلاعی از جزئیات آنها ندارند.
او در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا زمان رأی به مصوبه نگرانیهای امروز وجود نداشت؟ میگوید: «بعد که لایحه تصویب شد و وارد جزئیات شدیم متوجه شدیم که چه ابعاد غیرشفافی دارد و درخواست کردیم که ابعاد آن روشن شود. اکنون قرار است نسخهای از قرارداد به اعضای شورای شهر داده شود. در جلسه روز یکشنبه که برخی از اعضا تذکر دادند، آقای چمران گفت قرار است شهرداری قرارداد را در اختیار شورا قرار دهد و ایشان هم به دست اعضا میرساند.»
به گفته امانی؛ قرار است شورای شهر جلسهای با شهرداری تهران داشته باشد که زاکانی جزئیات قراردادها را به اطلاع اعضای شورا برساند تا ابهامات برطرف شود.
او توضیح میدهد: «امیدواریم که با برگزاری این جلسه مسئله ختم به خیر شود. انگیزه ما حل مشکل حمل و نقل تهران و توسعه حمل و نقل و کاهش آلودگی هواست منتها در شیوه اجرا ممکن است اختلافنظرهایی وجود داشته باشد.»
به درخواست چمران قراردادها فاش میشود
او در پاسخ به این پرسش که متن قراردادها چه زمانی به دست اعضای شورای شهر میرسد، میگوید: «قرار است تا پایان این هفته یا حداقل اوایل هفته آینده به دست ما برساند. فعلا باید صبور باشیم. بعید است قرارداد را به اعضای شورا ندهند. البته ممکن بود با درخواست ما این کار را نکنند چون جواب سوالهای ما را هم نمیدهند اما چون آقای چمران این درخواست را مطرح کردهاند به نظر میرسد که متن و جزئیات قرارداد به دست اعضای شورای برسد.»
قرارداد ارائه نشود، تخلف محسوب میشود
پس از انجام این مصاحبه با امانی، جعفر تشکری هاشمی، عضو شورای شهر تهران نیز گفته بود که به جز قراردادی که در فضای مجازی منتشر شد، متأسفانه بقیه قراردادها که با شرکتهای چینی بستهاند، هنوز به کمیسیون عمران و حمل و نقل به عنوان کمیسیون تخصصی ارائه نشده است. شورا وظیفه نظارت دارد و این موضوع را پیگیری میکند. ما نامه مکتوب زدیم و رئیس شورا نیز این موضوع را پیگیری کردند. اگر قرارداد ارائه نشود، تخلف است. من فکر نمیکنم خرید اتوبوس و تاکسی امنیتی باشد که آن را ارائه نمیکنند.
بلاگ خبری مکران آریا دریا