درحالی که برای برخی فرودگاه ها در کشور ۵۰۰ میلیون دلار هزینه شده است، اما شاهد متروکه شدن آنها هستیم؛ زیرا از ابتدا نابجا بودند و اقتصاد آنها به خوبی سنجیده نشده بود.
تین نیوز |
عباس قربانعلی بیک: رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی 1402 “مهار تورم و رشد تولید” با اشاره به ضرورت تحول چنین فرمودند: … ما نقاط معیوب داریم، بخش های ضعیف داریم، ضعف هایی داریم؛ این ضعف ها را باید شناسایی کنیم … و در جای دیگر فرمودند: بعضی هستند دلسوز نظام، علاقه مند به نظام اسلامی و به انقلاب امّا گاهی غفلت می کنند، برای اینکه یک حرکت خوب را، حرکت اصلاحی را انجام بدهند، بی دقّتی می کنند و به نقاط قوّت ضربه وارد می کنند، باید ملاحظه کرد که به نقاط قوّت ضربه وارد نشود، برای اینکه خواسته ها و مطالبات بزرگ تحقّق پیدا بکند، باید با مردم، با صاحبان فکر، با افکار عمومی مردم مطرح بشود (تین 254407).
درحالی که برای برخی فرودگاه ها در کشور ۵۰۰ میلیون دلار هزینه شده است، اما شاهد متروکه شدن آنها هستیم؛ زیرا از ابتدا نابجا بودند و اقتصاد آنها به خوبی سنجیده نشده بود (دکتر حسین پورفرزانه، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری تین 290712).
پورفرزانه افزود: با توجه به ارزش ۱۶ میلیارد دلاری مجموعه فرودگاه های کشور و در مقابل ارزش تنها یک میلیارد دلاری ناوگان هوایی، شاهد ناترازی و عدم توازن در این بخش در کشور هستیم. به جای ۵۰۰ میلیون دلار در فرودگاه های یاد شده می توانستیم دست کم ۱۰۰ هواپیمای پنج میلیون دلاری شبه نو وارد کشور کنیم، اما در گذشته به این مهم به هیچ عنوان توجه نشد. چنانچه ۲ میلیارد دلار از رقم ۱۶ میلیارد دلار یاد شده صرف توسعه ناوگان می شد، امروز سه برابر ناوگان فعلی هواپیما داشتیم … .
دکتر قالیباف در همایش روز ملی حمل و نقل به نقد سیاست گذاری ها پرداخت و گفت: بررسی ها نشان می دهد از ۱۴ هزار کیلومتر خط ریلی ساخته شده در گذشته حدود ۴ هزار کیلومتر آن هیچ تأثیری در حوزۀ بهره وری در کشور ندارد. در واقع سرمایه را جایی بردیم که برگشت سرمایه ندارد. یعنی پول مفت داشتیم و ریختیم … (تین 265714، 26 آذر 1402).
به گزارش ایلنا (14021007)، محمد باقر قالیباف در دیدار با اعضای شورای هماهنگی تشکل های مهندسی، صنفی و حرفه ای کشور که روز چهارشنبه، (۶دی ماه ۱۴۰۲) برگزار شد، با اشاره به زیرساخت های مورد نیاز برای توسعه کشور، تصریح کرد: ما در حوزه راه، جاده و بزرگراه حدود ۲۳ برابر حوزه ریل سرمایه گذاری کرده ایم، … به طور مثال بیان کنیم از بین 10 هزار پروژه ای که در کشور وجود دارد هزار پروژه منطق اقتصادی دارد و در مرحله بعد آن را پیگیری کنیم … از ۱۴ هزار کیلومتر ریلی که ساختیم ۴ هزار کیلومتر آن بی فایده و بی خاصیت است و اگر نمی ساختیم نیز اتفاقی نمی افتاد، ادامه داد: اگر این ۴ هزار کیلومتر را برای تکمیل کریدور شمال- جنوب و شرق به غرب استفاده می کردیم می توانستیم ۳۵ میلیون تُن کالا را در سال جابه جا کنیم … .
با نگاهی به سازمان بنادر هم می توانیم رفتارهای مشابه و سرمایه گذاری مازاد و افراطی در تاسیسات بندری را مشاهده نماییم که غالبا به دلیل استفاده اندک مسافران از نقد بدور بوده و موارد سوءاستفاده از این شرایط استثنائا شنیده میشود (تین 287314).
برخی زمینه های ایجاد و تشدید این مشکلات را می توان در بندهای زیر مشاهده نمود (اعم از ترک فعل، ترک فکر و ترک سمع):
1) یکی از عوامل این مشکلات مشترک، ضعف روسای سازمانها، و سپس ضعف وزرا و رهاشدگی جزیره ایست (تین 272983).
2) دلیل دیگر بروز اینگونه مشکلات، غفلت وزارت راه در تقویت تعامل معاونان اصلی (جاده ای، ریلی، هوایی و بندری) است.
3) عامل دیگر غفلت نمایندگان از آسیب شناسی قوانین راهبردی مانند قانون سوخت، هدفمندی یارانه ها … است (تین 278527).
4) وجود انگیزه های قانونی … برای پیمانکاران دولتی هم به تشدید این مشکلات و اتلاف منابع دامن می زند (تین 257653).
5) با توجه به نقش برخی نمایندگان در تحمیل این هزینه ها، نباید از اعلام فراگیر و رسانه ای بدون ورود قوه قضائیه غفلت نمود.
6) دلیل دیگر فقدان فرایند مناسب اعلام پروژه های بزرگ و نظرخواهی از مردم بویژه کارشناسان خبره است (تین 286809).
7) استفاده از روش مجرب مهندسی ارزش، میتواند از احداث برخی از این پروژه های کم بازده جلوگیری نماید (تین 290866).
8) فقدان طرح جامع نهایی حمل و نقل (مورد پذیرش سازمان های وزارت)، از دیگر ریشه های بروز این پدیده ها است (تین 232511).
9) طبقه بندی یکی از روشهای کاهش هزینه و زمان پروژه های عمرانی است که میتواند اولویت ها را هم تغییر دهد (تین 239012).
با شناسایی نقاط ضعف، تصمیمات غلط و حرفهای سست و ریشه یابی آنها میتوان به درمان قابل اجرا و متناسب هم دست یافت.
بلاگ خبری مکران آریا دریا