اختصاصی – با توجه به رشد و گسترش فنّاوری در بخش دریایی، دریانوردان برای فعالیت و تعمیر و نگهداری تجهیزات و سیستمهای مدرن به مهارتهای فنی بسیار قوی نیاز دارند. برنامههای آموزشی باید بهروز شوند تا دانش لازم را برای اعضای خدمه به منظور مهارت در استفاده از این ابزارهای جدید دربر گیرند. همچنین داشتن مهارتهای فردی در بین اعضای خدمه از اهمیت ویژهای برخوردار است. این مهارتهای بین فردی خدمه را قادر میسازد تا پیچیدگیهای موجود را دریافته و یک چشمانداز در حال تکامل را هدایت کنند. زیرا همکاری بین انسان و فنّاوری برای حفظ ایمنی و کارایی عملیاتی یک اصل کلیدی خواهد بود. با اولویتبندی توسعه مهارتهای فردی در کنار آموزش فنی، بخش دریایی هوشمند میتواند اطمینان حاصل کند که نیروی کار خود مجهز است و میتواند در مقابل چالشهای آینده صنعت پاسخگو باشد.
همچنان که حملونقل دریایی با بهکارگیری انواع فنّاوری به سمت حملونقل هوشمند در سال ۲۰۳۰ میلادی و پس از آن پیش میرود، مهارتهای فردی، مشارکت در دورههای نوین آموزشی با تقویت هوش هیجانی، تصمیمگیری صحیح، افزایش انگیزه، بهرهوری و مشارکت خدمه بسیار مهم است.
در این راستا، در میزگردی که توسط موسسه دریایی The Nautical Institute بهصورت آنلاین برگزار شد، کارشناسان درباره اهمیت توسعه مهارتهای فردی صحبت کردند. چکیدهای از سخنان شرکتکنندگان در میزگرد را به نقل از سایت safety۴sea میخوانید:
«دکتر آنجلیکا بایلون»، مدیر روابط خارجی آکادمی دریایی آسیا و اقیانوسیه (MAAP)، در زمینه اینکه چه جنبههایی از نیروی کار دریایی در آینده احتمالاً ثابت میماند و چه تغییراتی را میتوان در صنعت کشتیرانی انتظار داشت، گفت: قطعاً عنصر انسانی باقی خواهد ماند و خدمه ماهر و با تجربه چه در کوتاهمدت و چه در بلندمدت مورد نیاز خواهند بود. همچنین الزامات صدور گواهینامه برای دریانوردان ادامه خواهد داشت تا اطمینان حاصل شود که همه اعضای خدمه دارای مهارتهای لازم هستند. مقررات مربوط به صلاحیت خدمه، شرایط کار و استانداردهای ایمنی احتمالاً به قوت خود باقی خواهد ماند. اما از نظر آموزش دریایی، فناوریهای جدید در حال تغییر، یادگیری و توسعه هستند. اعضای خدمه همچنین باید از امنیت سایبری آگاهی کافی داشته باشند.
«آدام لوئیس»، رئیس آموزش و توسعه، Zodiac Maritime Limited، معتقد است: هوش مصنوعی در حال تغییر و دگرگونی برنامهها و چشمانداز حملونقل به ویژه در حوزه مهارت است. وقتی صحبت از مهارتهای فنی میشود، اغلب اعتقاد دارند که آموزش نیروی انسانی را برای تطابق با تحولات روزمره برونسپاری کنیم. من معتقدم که در سالهای آینده، تمرکز بر نحوه استفاده مؤثر از این پیشرفتها خواهد بود.
وی همچنین در مورد اینکه چگونه هوش مصنوعی بر فعالیت خدمه کشتی و نیروهای خشکی تأثیر میگذارد، گفت: پیشرفتهای متعددی در زمینه هوش مصنوعی وجود دارد. ما اغلب وظایف زیادی را به پرسنل خود واگذار میکنیم بدون اینکه لزوماً نقاط قوت و ضعف آنها را از قبل ارزیابی کنیم. هوش مصنوعی ما را قادر میسازد تا این نقاط قوت و ضعف را ارزیابی کرده و مواردی را که افراد به آموزش اضافی نیاز دارند، شناسایی کنیم. همچنین در بخش تولید محتوای دریایی توسط هوش مصنوعی، تولید محتوا در زمینه صنعت حملونقل دریایی را آسان میکند. بدون شک با کمک هوش مصنوعی، میتوانیم برنامههای آموزشی با کیفیت را که دقیقاً مطابق با نیازهای ما است، توسعه دهیم.
«Panagiotis Kourkoumelis»، مدیر آموزش و توسعه Kyklades Maritime Corporation، نیز تأکید کرد: پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰ میلادی صنعت کشتیرانی به سمت مدیریت خدمه مبتنی بر دادهها حرکت کند که به بهینهسازی فرآیند استخدام برای دریانوردان کمک میکند. همانطور که آگاهی از مسائل بهداشتی و تندرستی افزایش مییابد، باید انتظار خدمه سالمتر و شادتر را در سالهای آینده داشت. همچنین واقعیت مجازی (VR) در حال افزایش است و آموزش شبیهسازی مؤثرتر را ممکن میسازد. وی خاطرنشان کرد: حفظ مهارتهای دریایی دریانوردان در میان تغییرات تکنولوژیکی آتی، یک چالش مهم برای آینده خواهد بود.
در ادامه، «دکتر آنجلیکا بایلون» نیز خاطرنشان ساخت: با استفاده از فنّاوری روز بهخصوص هوش مصنوعی میتوان وظایف بسیاری از خدمهها را به شکل سیستم خودکار درآورد و نیاز به برخی نقشهای سنتی را کاهش داد، در عین حال وظایف جدیدی را با تمرکز بر مدیریت و نگهداری سیستمهای خودکار ایجاد کرد. وی توصیه کرد باید تلاشهای بیشتری برای ارتقای آموزش خدمه انجام شود، زیرا ممکن است منجر به تغییر در ترکیب خدمه کشتیها و شیوههای مدیریتی شود. از آنجاییکه صنعت دریایی پایداری و مسئولیت زیستمحیطی را در اولویت قرار میدهد، پس نیاز است تا آموزش خدمه با محتوای جدید مرتبط با فنّاوریهای سبز، کاهش انتشار و مقررات زیستمحیطی ترکیب شود.
در پایان این نشست، در زمینه مواردی مانند سرمایهگذاری در توسعه شغلی، ارتقای تعادل بین کار و زندگی، و افزایش فرصتهای آموزشی برای جذب و حفظ پرسنل ماهر ضروری است بحث و گفتگو به عمل آمد. حاضران به این نکته تأکید کردند که توانایی خدمه کشتیها و نیروی انسانی شاغل در بخشهای مختلف دریایی برای توسعه و تکامل در پاسخ به پیشرفتهای فنّاوری روز با آموزش کافی و بهروز نمود عینی پیدا کرده و نیروی کار ماهر، خلاق و آموزشدیده موفقیت این صنعت را در آینده تضمین میکند.
بلاگ خبری مکران آریا دریا