دوشنبه, 17 اردیبهشت 1403
از دیگر رسانهها
در جهان آینده اتحادهای تازهای شکل میگیرد و نقش سنتی کشورها بهتدریج تغییر کرده و ژئوپلیتیک جهانی که تا امروز به انرژی وابسته بوده، با تغییر روندهای بعد از گذار انرژی بازتعریف خواهد شد. در نقشه جدید ژئوپلیتیکی آینده جهان جای ایران هنوز روشن نیست.»
به گزارش پایگاه خبری ترابران، شهریار عامری، متخصص اقلیمشناسی در نشست «واکنش جهانی تغییرات اقلیمی و آینده توسعه پایدار ایران»، با اشاره به اینکه پژوهشهای جهانی نسبت به خطر تغییر اقلیم هشدار دادهاند؛ گفت: «آنچه درباره تغییرات اقلیمی و گذار انرژی مهم و برای ملتها و افراد سرنوشتساز است درک داستان تغییرات اقلیمی و تحولی است که چه بخواهیم و چه نخواهیم در جهان اتفاق میافتد. آنچه اساس برنامهریزی برای آینده را تشکیل میدهد درک اهمیت چرخش سیاستمداران، سرمایهها و مردم به سمت جهان تازه در حال شکلگیری است.»
عامری افزود: «براساس گزارش داوس 2024 انرژی و کربنزدایی بهعنوان یک نهضت جهانی بهطور فزایندهای بهویژه در کشورهای غربی رواج پیداکرده است و در کشورهای درحالتوسعه آسیایی روزبهروز گسترش پیدا میکند. در این بین توافقات و همکاریهای تازهای ازجمله همکاری مابین نارندرا مؤدی نخستوزیر هند و اولاف کریسترسن نخستوزیر سوئد در راهاندازی فاز دوم گروه راهبری گذار صنعت برای دوره 2024 تا 2026 در حاشیه نشست COP28 شکل میگیرد.»
او با بیان اینکه دهها کشور در سراسر جهان برای رسیدن به اهداف کربنزدایی برنامههای دقیق و درازمدت طراحی کردهاند، خاطرنشان کرد: «در جهان آینده اتحادهای تازهای شکل میگیرد و نقش سنتی کشورها بهتدریج تغییر کرده و ژئوپلیتیک جهانی که تا امروز به انرژی وابسته بوده، با تغییر روندهای بعد از گذار انرژی بازتعریف خواهد شد.»
این متخصص اقلیمشناسی اظهار کرد:« جامعه از شرکتها، اعم از دولتی و خصوصی میخواهد که در خدمت یک هدف اجتماعی باشند. برای پیشرفت درازمدت، هر شرکتی نهتنها باید عملکرد مالی ارائه دهد، بلکه باید نشان دهد که چگونه به جامعه کمک میکند. شرکتها باید از خود بپرسند: ما چه نقشی در جامعه ایفا کنند و چگونه تأثیر خود را بر محیطزیست مدیریت کنند؟»
او تصریح کرد: «در سال 2020 نظرسنجی انجامشده از مردم بهوسیله مجمع جهانی اقتصاد تغییرات اقلیمی و تهدیدات محیطزیستی مربوط به آن را در زمره 5 تا از مهمترین ریسکهای 10 سال آینده اعلام کرده است. علاوه بر مردم شرکتهای بزرگ اقتصادی و حتی شرکتهای نفتی و انرژی نیز به این نهضت تازه پیوستهاند. در بیانیه کنفرانس داوس سال 2023 اعلام شد که بیش از 4000 شرکت معتبر جهان به نهضت Net Zero پیوستهاند.»
عامری یادآور شد: «جوامع جهانی درباره تغییرات اقلیمی، علت گرمایش جهانی، ریسکهای ناشی از آن و نحوه مقابله هنوز به توافقی یکپارچه نرسیدهاند. باوجود مخالفتها، آنچه مشهود است، بحث تغییرات اقلیمی و گذار انرژی موجب تحولی بنیادین در ارکان سیاسی، اجتماعی-اقتصادی و ژئوپلیتیک جهانی شده است.»
او افزود: «کشورهای غربی با جدیت مشغول هماهنگ شدن با دنیای جدیدی که ساختهاند هستند و کشورهای درحالتوسعه برنامههای درازمدت برای جذب سرمایههای لازم برای گذار را دارند. پیوندهای تازه مابین کشورها و سیاستمداران در حال شکلگیری است. در نقشه جدید ژئوپلیتیکی آینده جهان جای ایران هنوز روشن نیست.»
منبع خبر: اتاق بازرگانی ایران
بلاگ خبری مکران آریا دریا