تین نیوز |
انفجار مهیب بندر شهید رجایی با تعداد زیادی کشته و زخمی نه تنها داغ بر دل هموطنان بندرعباسی گذاشت بلکه کل کشور را سیاه پوش کرد.
به گزارش تین نیوز، اگرچه هنوز درباره علت این حادثه، خبر رسمی منتشر نشده و جست و جو برا کشف دلیل وقوع این حادثه مرگبار ادامه دارد اما گمانه زنی های زیادی در مورد بار کانتینرهایی که منجر به انفجار شده، صورت گرفته است.
کالاهای مختلفی تا کنون به عنوان محتوای این کانتینرها مطرح شده و علت وجود حمل و نقل این کانتینرها زیر سوال رفته و فرضیات مختلفی شکل گرفته است.
گرچه هنوز مشخص نیست بار این کانتینرها چه بوده و علت آتش سوزی و انفجار آنها نیز نیازمند تحقیق و بررسی است، اما با این حال یک کارشناس حمل و نقل به طور کلی توجه به محتوای کانتینرها و زیر سوال بردن حمل آنها را به عنوان عامل این حادثه، نادرست دانسته است.
تدارک الزامات ایمنی و سهل انگاری ها مهم هستند نه بار کانتینرها!
فروغ فاریابی در کانال تلگرامی خود یادداشتی در مورد حادثه انفجار در بندر شهید رجایی منتشر کرده و در بخش پایانی این یادداشت نوشته است: برخی محتوای بار کانتینرها را علم می کنند که حرف بسیار بی ربطی است. در حمل و نقل هر محموله ای قابل حمل است. مهم تدارک الزامات ایمنی آن است. سهل انگاری ها مهم هستند نه بار کانتینرها!
تذکر فروغ فاریابی، یادآور این نکته است که نگهداری کالاهای خطرناک در بنادر نیازمند رعایت استانداردها و مقررات خاص و دارای الزامات ایمنی است تا از بروز حوادث جلوگیری شود.
این استانداردها و مقررات جزو الزاماتی ایمنی در بنادر است که باید رعایت شود و اگر رعایت نشود نباید انتظار داشت حوادث کوچک و بزرگ به وجود نیاید.
طبقه بندی و جداسازی کالاهای خطرناک در بنادر
یکی از ملزومات نگهداری کالاهای خطرناک طبقه بندی آنهاست.
در گفت و گوی خبرنگار ما با یک متخصص بنادر و دریانوردی وی تاکید کرد که کالاهای خطرناک باید بر اساس نوع خطر (آتشسوزی، انفجار، سمی بودن، رادیواکتیو بودن، و غیره) طبقه بندی شده و براساس دستورالعمل های بین المللی مانند آیین نامه IMDG (International Maritime Dangerous Goods) انجام شود.
پرویز باورصاد در این گفت و گو همچنین جداسازی و ایجاد دیوارهای حایل و جایگاه های مخصوص نگهداری کالاهای خطرناک را الزامی دانست.
به گفته وی این کالاها باید در محوطه های مخصوصی که از دیگر کالاها جدا شده اند نگهداری شوند و این محوطه ها باید با علائم هشدار دهنده، سیستم های اطفای حریق و تجهیزات ایمنی مجهز باشند.
بنادر؛ نیازمند سیستم اطفای حریق تخصصی
باورصاد با بیان این که در بنادر باید آتش نشانی تخصصی و سیستم اطفای حریق مخصوص هر کالای خطرناک وجود داشته باشد، افزود: شرکت های وارد کننده کالاهای خطرناک باید تجهیزات و کارکنان آموزش دیده آتشنشانی و اطفای حریق تخصصی و متناسب با هر کالای وارداتی داشته باشند زیرا برخی کالاهای خطرناک نه تنها به روش های معمول اطفای حریق خاموش نمی شوند بلکه در صورت استفاده از روش های عمومی آتش نشانی، خطر انفجار و گسترش آتش سوزی نیز در مورد آنها وجود دارد.
به گفته وی، کارکنان بنادر نیز باید آموزش های لازم را در زمینه شناسایی و نحوه برخورد با کالاهای خطرناک از جمله واکنش های اضطراری در مواقع حادثه و استفاده از تجهیزات ایمنی دیده باشند.همچنین کالاهای خطرناک باید نشانه گذاری شده و نوع خطر، راه های ایمنی و دستورالعملهای برخورد با آنها مشخص باشد.
لزوم ساخت محوطه های تخصصی برای کالاهای خطرناک
محل نگهداری کالاهای خطرناک نیز از دیگر موارد مورد تاکید باورصاد است.
وی تاکید کرد: کالاهای خطرناک نباید در محوطه آزاد یک بندر و در انبارهای عمومی نگهداری شوند. نگهداری کالاهای خطرناک باید در محوطه های تخصصی نگهداری شود.
به گزارش تین نیوز، در کنار موارد گفته شده یک عامل بازدارنده دیگر نیز وجود دارد که آن بازرسی و نظارت است. اگر در بنادر به طور مستمر بازرسی هایی برای بررسی وضعیت ایمنی و انطباق با استانداردها انجام و وضعیت بسته بندی، برچسب گذاری، و نگهداری صحیح کالاها بررسی شود، از امکان بروز حوادث کاسته می شود.
بلاگ خبری مکران آریا دریا