در حالی که معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده بود که پارسال ۶ دستگاه اتوبوس وارداتی پلاک گذاری شده و ۱۰۰ دستگاه اتوبوس هم در گمرک کشور است، نایبرئیس شرکتهای حملونقل مسافری تهران اعلام کرد که از سال گذشته که دولت برای واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس مصوبه داشت تا به امروز حتی یک اتوبوس هم به کشور وارد نشده است.
به گزارش ترابران، با وجود اینکه خرداد ماه سال گذشته، هیئت دولت واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس را برای برگزاری مراسم اربعین و افزایش ظرفیت ناوگان حمل و نقل مسافری بین شهری مصوب کرده بود، امسال هم دوباره به موجب مصوبهای برای واردات اتوبوس به وزارت کشور مجوز داده است که ۲ هزار دستگاه اتوبوس ویژه اربعین به کشور وارد کند.
حامد باقری، نایبرئیس شرکتهای حمل و نقل مسافری تهران درباره این مصوبه به ترابران گفت: «به نظر میرسد این مصوبه همان مصوبه قبلی است که سال گذشته هم به تصویب رسیده بود. باید از دولت پرسید اگر مصوبه جدید است پس مصوبه قبلی چیست؟ مگر مصوبه قبلی اجرا شده و اتوبوسی وارد کشور شده است که برای واردات مجدد اتوبوس مصوبه جدید داشته باشند؟!»
او افزود: «هیچ اتوبوسی وارد کشور نشده و سازوکاری هم که قرار بود انجام شود، انجام نشده است. ما تا دو هفته پیش حتی نمیتوانستیم برای واردات اتوبوس ثبت سفارش هم بکنیم؛ بنابراین دولتیها باید بگویند با این وضع چطور مصوبه جدیدی تصویب میکنند و انتظار دارند اتوبوس هم وارد شود.»
50 دستگاه اتوبوس خریداری شد اما ترخیص نشد
باقری تاکید کرد: «دولت باید توضیح دهد که اگر تصویب یک مصوبه همه مشکلات را رفع میکند، پس 2 هزار دستگاه اتوبوسی که مصوب کرده بودند وارد شود، اکنون است؟ اگر هم وارد نشده و ثابت شده که مصوبه به تنهایی کارساز نیست پس چرا دوباره همان مصوبه را امسال تصویب کردهاند؟ آیا قرار است هر سال این مصوبه را تکرار کنند؟»
او در پاسخ به این پرسش که از سال گذشته تا به امروز چند اتوبوس ثبت سفارش شده است، گفت: «تعدادی از دوستان در حدود ۳۰ تا ۵۰ دستگاه اتوبوس ثبت سفارش کرده و خریدش را هم انجام دادهاند اما تحت هیچ شرایطی نتوانستند این اتوبوسها را ترخیص کنند چه برسد به اینکه پلاک کنند.»
پاسخ به ادعای وزیر صمت درباره خودکفایی
باقری در ادامه در واکنش به اظهارات اخیر وزیر صمت مبنی بر عدم نیاز کشور به واردات اتوبوس و کفایت تولید ملی برای کشور گفت: «امثال آقای علیآبادی اطلاعاتی درباره اتوبوس و اتوبوسرانی کشور ندارند که چنین اظهاراتی میکنند. در کشور چیزی به نام تولید اتوبوس نداریم. آنچه در کشور وجود دارد اتاقسازی است؛ یعنی شاسی و بقیه تجهیزات را وارد میکنیم و کارخانههای اتوبوسسازی اتاق را روی آن سوار میکنند.»
نایبرئیس شرکتهای حملونقل مسافری تهران تاکید کرد: «حتی با شدت گرفتن تحریمها همین قطعات و تجهیزات نیز به ایران فروخته نمیشود تا بتوان اتاق را روی آنها سوار کرد چه برسد به اینکه به خودکفایی رسیده باشیم.»
او افزود: «وزیر صمت مدعی است که در تولید اتوبوس نیازی به واردات نداریم. ایشان باید پاسخ دهد اگر چنین توانایی در کشور وجود دارد چرا مصوبه خودروهای کارکرده را داریم؟ این مصوبه پیغام دارد؛ یعنی عملاً برای ما امکان ورود ماشین صفر وجود ندارد که به سراغ ماشینهای کارکرده میرویم.»
باقری در ادامه افزود: «ضمن اینکه خرید اتوبوس هم دیگر برای رانندگان و سرمایهگذاران مقرون به صرفه هم نیست. هم این دولت و هم دولتهای گذشته اجازه نمیدهند خود صنف برای خودش تعیین تکلیف کند. متاسفانه نرخ بلیت اتوبوس دستوری است. این در حالی است که قیمت تمام شده برای ما ۱۸۰۰ تومان است اما با قیمت ۴۰۰ تومان به مردم خدمات میدهیم. این یعنی از لحاظ اقتصادی برای سرمایهگذار مقرون به صرفه نیست که اتوبوس ۲۵ میلیارد تومانی را خریداری کند و اینگونه سرویس دهد. به عبارتی عملاً ما به جای دولت به مردم یارانه میدهیم.»
همین امروز هم اتوبوس بخریم، به اربعین نمیرسد
او در پاسخ به پرسشی مبنی بر ارزیابی وضعیت حمل و نقل برای اربعین گفت: «حتی اگر الان ۲ هزار دستگاه اتوبوس خریداری کرده بودیم و پشت مرز آماده بود تا بیاییم مراحل اداری را انجام دهیم این اتوبوسها به اربعین نمیرسید.»
باقری با بیان اینکه ما مشکل تخصیص ارز و جابهجایی پول و همچنین پلاکگذاری و ترخیص داریم، یادآور شد: «اخیراً جلسهای با معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی داشتیم که این مشکلات را به ایشان منتقل کردیم. ما گفتیم اگر همین الان به من سرمایهگذار چمدانی پول بدهند نمیتوانیم اتوبوس وارد کنیم.»
او با بیان اینکه در برندهایی اروپایی که دولت تاکید دارد واردات از این برندها صورت گیرد نه چینی، مشکل واردات داریم، خاطرنشان کرد: «اگر در کل اروپا همین الان بخواهیم ماشین زیر ۵ سال خریداری کنیم، نمیتوانیم ۲۰ دستگاه هم بخریم. چون اکثر ماشینهایی که آنجا در بخش حملونقل زمینی استفاده میشوند، لیزینگی هستند و اجازه فروش ندارند. آنهایی که میتوانند فروش بروند هم خیلی کم هستند.»
خسارت شرکتهای اتوبوسرانی از اجاره اتوبوس برای اربعین
نایبرئیس شرکتهای حملونقل مسافری تهران با پیشبینی اینکه در ایام اربعین امسال نیز کشور با کمبود اتوبوس مواجه میشود، گفت: «قطعاً امسال هم مانند سال گذشته با کمبود اتوبوس مواجه خواهیم شد. در کشور همه کارها دقیقه نودی است. سال گذشته هم همین مصوبه را داشتند اما تا به امروز هنوز اتفاقی نیفتاده است.»
او تاکید کرد: «سال گذشته برخی از همصنفیهای ما از ترکیه اتوبوس اجاره کردند و زائران اربعین را جابهجا کردند، اما به دلیل عدم حمایت دولت خسارتهای میلیاردی دیدند!»
باقری با بیان اینکه اربعین هر سال برگزار میشود و باید از ماهها قبل برای آن برنامهریزی کرد، گفت: «مراسم اربعین که چیز جدیدی نیست. از الان باید برای سال بعد برنامهریزی کرد. تصویب مصوبه برای مردم اتوبوس نمیشود. بعید است شرکتهایی که پارسال از ترکیه اتوبوس کرایه کردند امسال دیگر این ریسک را بکنند.»
بلاگ خبری مکران آریا دریا