حوثیهای یمن پس از حملات هوایی متوالی آمریکا و بریتانیا که قابلیتهای تهاجمی گروه مسلح را هدف قرار داده بودند، دوباره به اوج خود رسیدند. علیرغم عملیات مشترک غربی که قصد داشتند توانایی حوثیها را برای تهدید ترافیک دریایی در دریای سرخ کاهش دهند، آنها همچنان به حمله به کشتیهای تجاری در ساحل یمن ادامه دادهاند. اگر جنگ ادامه یابد، با این حال، گروه ممکن است استراتژی خود را تنظیم کند تا به هدف جدید و شاید مهمتری پرداخته شود: شبکه کابلهای ارتباطی زیردریایی که در تنگه بابالمندب قرار دارند.
طغیان جنگ
در ۲۴ دسامبر ۲۰۲۳، یک کانال تلگرام مرتبط با حوثیها نقشهای را منتشر کرد که شبکههای کابلهای ارتباطی زیردریایی در دریای مدیترانه، دریای سرخ، دریای عربی و خلیج فارس را نشان میداد. تصویر همراه با پیامی تهدیدآمیز بود: «نقشههایی از کابلهای بینالمللی وجود دارد که تمام مناطق جهان را از طریق دریا به هم متصل میکنند. به نظر میرسد که یمن در موقعیت استراتژیکی قرار دارد، زیرا خطوط اینترنتی که قارههای کامل – نه فقط کشورها – را به هم متصل میکنند، نزدیک آن عبور میکنند.»
اگرچه بیانیه هدف خاصی را مشخص نکرد، تهدید با شاید تهاجمیترین کمپین نظامی حوثیها علیه کشتیها در دریای سرخ همزمان بود. از اواسط اکتبر ۲۰۲۳، گروه بیش از ۱۰۰ پهپاد و موشک را به کشتیهایی که از طریق بابالمندب، که دریای سرخ را به خلیج عدن متصل میکند، عبور میکردند، شلیک کردهاند. حملات به قدری مختلکننده بودهاند که حداقل یک شرکت حمل و نقل بزرگ، مرسک، اعلام کرد که حمل و نقل از طریق دریای سرخ و کانال سوئز را «تا اطلاع ثانوی» متوقف میکند. کشتیهای منحرف شده باید به جای آن دور آفریقا بپیمایند، که باعث افزایش قابل توجه زمانهای عبور و هزینههای حمل و نقل میشود؛ این هزینهها تقریباً به طور قطعی به مصرفکنندگان منتقل میشوند، که قیمتهای جهانی برای انواع کالاها را افزایش میدهد. اگرچه مقامات بلندپایه آمریکایی تأکید کردند که هنوز افزایش قیمتها به دلیل مسدود شدن را مشاهده نکردهاند، بحران در نهایت باعث شد ایالات متحده یک نیروی وظیفه مشترک بینالمللی دریایی جدید را برای متوقف کردن حملات گروه ایجاد کند.
علیرغم این نمایش قدرت، به نظر نمیرسد که حوثیها قصد داشته باشند حملات خود را متوقف کنند. در اوایل دسامبر، گروه تهدید کرد که به هر کشتی که از طریق دریای سرخ به اسرائیل عبور میکند، بدون توجه به ملیت آنها، حمله کند. در هفتههای بعد، آنها به کشتیهای بیطرف حمله کردهاند و قول دادهاند که تا زمانی که نیروهای اسرائیلی در غزه فعال باشند، ادامه دهند.
همانطور که جنگ غزه تهدید میکند در خاورمیانه تشدید شود، کابلهای ارتباطی که زیر دریای سرخ قرار دارند، تحت بررسی فزاینده حوثیها و متحدان آنها قرار گرفتهاند. در تلگرام، هم حزبالله لبنان در عراق بیانیههای خود را منتشر کردند که نشان میدادند آنها در نظر دارند کابلها را قطع بکنند – گامی که نشاندهنده تکاملی در جنگ منطقهای خواهد بود.
دیدگاهها 1